Carin Nilsson (S), ordförande i äldrenämnden i Umeå är bekymrad över att restriktionerna lättas. Foto: SVT

Carin Nilsson (S): ”Bekymrad för de äldres skull att samhället släpper på restriktionerna”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan hade Umeå kommun fem smittade brukare inom vård- och omsorgsboende. Den här veckan är det just nu bara en smittad brukare. Men Carin Nilsson (S), ordförande i äldrenämnden, är ändå orolig.

– Jag är väldigt bekymrad över att samhället släpper på restriktionerna. Pandemin är inte över och det är viktigt att vi nu fortsätter att hålla smittan ifrån de allra sköraste äldre. Inom vården har vi bra rutiner, men det kommer folk utifrån och hälsar på de äldre. Även om de fått två sprutor har de ett mycket sämre immunförsvar, säger Carin Nilsson.

Inom äldreomsorgens verksamheter fortsätter man att använda munskydd när avstånd på två meter inte kan hållas till brukare och personal.

Vädjar till de anhöriga

– Jag vill vädja till anhöriga att fortsätta vara noga med att inte besöka närstående äldre vid symptom och att tänka på att hålla god handhygien och avstånd till boende och personal vid besök på vård- och omsorgsboenden, säger Carin Nilsson.

Ingen brukare inom hemtjänsten är just nu bekräftat smittad, vare sig inom kommunal eller privat verksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet