Kommunen flyttar personal för att slippa vite

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun slipper betala vitet på en miljon kronor för den bristande bemanningen på äldreboendet Aktrisen. Facket kritiserar dock lösningen och menar att man bara flyttar problemet någon annanstans.

Efter flera granskningar från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, konstaterades brister i nattbemanningen vid äldreboendet Aktrisen i Umeå. Under nätterna hade bland annat en person ansvar för två olika avdelningar, vilket innebar problem vid situationer som kunde uppstå under natten, såsom fall, hot och våld.

Flytta personal

Umeå kommun fick på sig till den 20 april i år att lösa problemet, annars skulle de tvingas betala ett vite på en miljon kronor. För en dryg månad sedan föreslog kommunen att man skulle flytta personer från Nattpatrullen för att täcka upp behovet vid Aktrisen. Nattpatrullen är en verksamhet som fungerar som en extra resurs för äldreboenden över hela Umeå.

Förslaget mötte kritik från facket, men kommunen valde till slut ändå att gå på den föreslagna linjen. Malin Sundbom är verksamhetschef för insatser för personer i vård- och omsorgsboende, i kommunen.

– Tidigare har vi haft tre nattpatruller, varav en av dem utgick från Aktrisen. Nu har två av dessa flyttats till Aktrisen permanent för att lösa problemet, säger hon.

Rädda att inte hinna

En nattpatrull består av en person per natt och den återstående nattpatrullen har nu ett större geografiskt område att ansvara för. Detta ska dock mildras av att ny personal tillsätts.

– Även andra boenden har fått högre bemanning via statliga stimulansmedel, så behovet av Nattpatrullen minskar, berättar Malin Sundbom.

Trots detta har personer som jobbar i Nattpatrullen utryckt en oro för framtiden.

– De som jobbar i Nattpatrullen har berättat att de är rädda för att bland annat inte hinna, men vi kommer att följa upp verksamheten varje månad för att se till att det fungerar som det ska, säger Malin Sundbom.

Facket kritiskt

Fackförbundet Kommunal ställer sig fortfarande kritiskt till kommunens agerande.

– Man löser problemet på ett ställe och flyttar det vidare för att undkomma miljonvitet, säger Ethel Henriksson, fackombud för Kommunal i Umeå.

Hon menar att problemet för personalen i Nattpatrullen kvarstår.

– Situationen är ohållbar. Det blir en väldigt mycket högre arbetsbelastning och en tuffare prioriteringsordning på det man ska utföra, säger hon och fortsätter:

– Det kan bli så att det är de allra tyngsta arbetsinsatserna man gör under natten.

Ses över varje månad

Enligt Ethel Henriksson är lösningen med det statliga stimulansmedlet långt ifrån optimalt.

– En nackdel med de statliga stimulansmedlen är att det inte täcks upp vid frånvaro. Om den som är anställd via detta på exempelvis Dragonens äldreboende, blir sjuk så har man inte rätt att ringa efter en vikarie, säger hon.

För att lösa problemet vill Kommunal att Umeå kommun ska tillsätta mer medel i verksamheten. Ethel Henriksson är orolig för framtiden.

– Kommunen tyckte att det räckte med att följa upp efter ett halvår, men vi drev igenom att det ska ses över varje månad, förklarar hon.

– Fortsättning följer, men med höga risker då kommunen agerade så skyndsamt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.