”Vi har ingen tidsplan spikad i sten” – hör projektledaren Gerhard Barrestål. Foto: SVT

Besked: Minst ett års försening av Västra länken-bron

Uppdaterad
Publicerad

På en presskonferens i Umeå idag presenterade Trafikverket och entreprenören GRK hur man planerar det fortsatta arbetet kring Västra länken-bron efter olyckan i september.

– Bron blir minst ett år försenad, säger Gerhard Barrestål, som är projektledare på Trafikverket.

Tidigare idag släpptes en oberoende konsultrapport som visar att det bland annat var ett underdimensionerat bromssystem som orsakade olyckan när brobalken skenade iväg i september. Entreprenören GRK hade litat på att friktionen skulle bromsa tillräckligt istället för att använda någon form av aktiva bromssystem, men den skenande brobalken skapade större krafter än vad bromsarna kunde hantera.

Alla skador på bron är inte utredda än, men på presskonferensen idag berättade GRK hur man ska gå vidare nu.

Västra länken

– Vi lyfter upp hela balken och kapar av den och för den till land där vi reparerar den. Två pelare ska repareras på plats. När delarna sedan är utbytta ska vi lansera bron på nytt, säger Magnus Ahlskog, som är platschef för GRK.

Kostnad inte klar

Hur lång tid det tar är svårt att säga. Bron skulle ha varit klar till senhösten i år. Arbetet innebär väldigt stora risker, enligt GRK.

– Bron blir minst ett år försenad, säger Gerhard Barrestål, som är projektledare på Trafikverket.

Någon kostnad kan ingen av parterna uppge i dagsläget.

– Det finns en försäkring och ett kontrakt med entreprenören. Vi anser oss inte vara vållande, säger Trafikverkets Gerhard Barrestål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västra länken

Mer i ämnet