Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har gjort allt vi har kunnat för att hitta en lösning, säger Anna-Lena Renström, verksamhetschef. Foto: SVT/Elin Moberg

Besked: Lycksele BB stänger i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Lycksele BB kommer att stänga i sommar igen – detta eftersom regionen inte får ihop bemanningen.

– Det här är ett väldigt tråkigt besked att lämna och vi förstår att det påverkar och kan skapa oro, säger Anna-Lena Renström, verksamhetschef.

I februari i år öppnade Lycksele BB igen efter att ha varit stängt i över ett år, detta när regionen lyckats lösa bemanningen under våren med hyrpersonal.

– Det är otroligt tråkigt och det är inte bra. Det är inget som vi vill. Vi har misstänkt det ett tag, att det skulle bli så här, säger Erika Häggblad, ordförande för barnmorskeförbundet i Västerbotten.

Förlossningsvården i Västerbotten

”Vi förstår att det kan skapa oro”

Regionen får nu inte ihop bemanningen i sommar och kommer därför stänga Lycksele BB och akutgyn i sommar under veckorna 27-32.

– Det här är ett väldigt tråkigt besked att lämna och vi förstår att det påverkar och kan skapa oro. Detta är inte en önskvärd situation men vi har gjort allt vi har kunnat för att hitta en lösning, säger Anna-Lena Renström, verksamhetschef.

– Vi har ganska nyss öppnat och hade önskat kunna ha verksamhet hela sommaren. Tillslut kom vi fram att vi inte har tillräcklig bemanning. Det tycker vi är väldigt tråkigt, det är inget vi vill, vi vill finnas för patienterna,

”Orättvist för alla kvinnor i inlandet”

Kvinnor som ska föda och personer som behöver akut gynekologisk vård hänvisas till Umeå eller Skellefteå.

– Det är fantastiskt sorgligt, vi vill ha öppet alla tre BB. Det handlar om en jämlik vård för alla kvinnor i inlandet. Framförallt vill vi ha öppet gynjouren, det handlar inte enbart om de som får åka långt till förlossningen.

Regionen arbetar för att kunna hålla gynmottagningen öppen under dagtid under perioden, men har inte löst bemanningen där ännu.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så långa blir avstånden i Västerbotten när Lycksele BB håller stängt – se SVT:s programledare Emma Grönlund förklara i videon. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet