• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Foto: Mats Lennartson/TT

Betydande lavinfara på flera fjäll

Publicerad

Det råder betydande lavinfara i västra Vindelfjällen, södra Jämtlandfjällen och västra Härjedalsfjällen. Det är farliga förhållanden på fjällen i samband med mycket hårda vindar och nederbörd. Lavinfaran bedöms också minska när vinden och snödrevet upphör.

Det gäller att vara på tårna när nyårets första lågtryck passerar över landet. Det för nämligen med sig både hårt och växlande väder, som ställer till problem på många håll.

Lavinprognosen för Härjedalsfjällen höjdes under måndagen från nivå två till tre. En trea på den femgradiga skalan innebär betydande lavinfara och att man bör vara försiktig när man väljer var man åker. Samma varning gäller för södra Jämtlandsfjällen och västra Vindelfjällen.

”Bedöm snötäcket och terrängen noggrant. Var mycket försiktig när du väljer var och hur du åker. Summa summarum är vårt råd att mjukstarta det nya året”, skriver Naturvårdsverket på sajten lavinprognoser.se.

Flera laviner har gått

Flera laviner har gått den senaste veckan. På nyårsaftonen utlöste en snowboardåkare en lavin i Åre. Ingen person drogs med. Veckan innan gick en 40 meter bred lavin i Åreområdet och en skidåkare blev då av med ena skidan, men inte heller då skadades någon.

På söndagen gick en lavin i Kittelfjäll, där en person drogs med. Han kunde snabbt grävas fram av vänner och klarade sig relativt oskadd från eskapaden.

I området södra Lapplandsfjällen, där Kittelfjäll ligger, har dock lavinfaran inte bedömts.

Lavinprognoserna administreras av Naturvårdsverket som på sin sajt publicerar dagliga bedömningar av lavinfaran för fem välbesökta svenska fjällområden. Bedömningarna grundas på observationer från fjällen, bedömningar av lokala experter och väderinformation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer