Foto: SVT

Gatorna smyckas med genusfoton

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna med armarna i kors och en man som gör pussmun, ja det är inte allt för vanligt att se på bild. Nu utmanar man attityder och stereotyper genom att smycka Skellefteås gågata med foton på lokala profiler som är avbildade tvärtemot normerna.

SVT Nyheter Västerbotten har tidigare berättat om att Skellefteå vill försöka öppna för att ändra bilden av vad som är typiskt manligt och kvinnligt. Från och med i dag, den 1 november, presenteras utställningen Ge plats där Skellefteåprofiler genusfotograferats tvärtemot de traditionella könsnormerna. Tanken är att bilderna, tillsammans med frågeställningar, statistik och exempel, ska få fler att reflektera och tänka om kring vem som får synas på vilket sätt.

– Ofta blir bilden begränsad, både för män och kvinnor. Den speglar inte vilka vi är som individer utan sätter förväntningar som vi inte alltid kan, vill eller borde leva upp till, säger Helena Renström, marknadschef på Skellefteå kommun, i ett pressmeddelande.

Foto: SVT

Poserade traditionellt – med ombytta roller

Fotograferingen skedde i våras med Tomas ”Genusfotografen” Gunnarsson då han fotograferade lokala profiler som exempelvis Norrans vd Anders Westermark och Skellefteå AIK:s läkare Karin Rundblad. Fotograferingen utgick från traditionella poser för män och kvinnor, men med ombytta roller.

– Genom att vända på det kan vi sätta fingret på hur olika förväntningar är på oss enbart utifrån det kön vi har. Det är ett problem som vi gemensamt behöver hjälpas åt att lösa. Det handlar inte om att vi nu ska börja framställa män och kvinnor så här i stället, utan om att överdriva för att just poängtera att det finns en stor skillnad och fråga oss vad den egentligen beror på, säger Helena Renström i pressmeddelandet.

”Det provocerar säkert”

Foton kommer förutom att på gågatan i Skellefteå även att sättas upp på reklamplatser i flygbussen och på skolor.

– Det provocerar säkert några att vi lyfter det här, men vårt jobb är att göra Skellefteå attraktivt för fler och då måste vi också våga utmana attityder och stereotyper som utgör hinder. All utveckling hänger ihop. Det här handlar om vilka som ska våga starta och leda företag, kliva fram och förverkliga idéer i Skellefteå i framtiden.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.