Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hoppas på ett starkt gäng” – hör valsamordnaren i Bjurholm inför valet till EU-parlamentet och vad det innebär att vara röstmottagare. Foto: Anders Öhlund/SVT

Bjurholm laddar för EU-valet – söker redan röstmottagare

Uppdaterad
Publicerad

Det är fyra månader kvar till valet till EU-parlamentet. Men redan nu söker länets kommuner efter röstmottagare som kan hjälpa till – över 1 300 personer behövs.

Söndag den 9 juni är det val till EU-parlamentet. Då behövs det många som kan hjälpa till med det praktiska – Umeå behöver 900 stycken röstmottagare, Skellefteå 450 stycken och lilla Bjurholm som är Sveriges minsta kommun behöver 10-15 personer.

– En röstmottagare tar emot våra väljare på ett trevligt sätt, hjälper dem om det behövs och ser till sist till att valsedlar hamnar hos länsstyrelsen för sammanräkning, säger Malin Burström som är valsamordnare i Bjurholm.

EU-val 2024

Röstmottagare får lön

– Det kommer nog att gå bra att få ihop vår lilla trupp med röstmottagare här i Bjurholm. Många var med i det ordinarie valet 2022 och har anmält sitt intresse, säger Malin Burström.

Hon har också fått svar från flera intresserade på den annons som lagts ut på hemsidan.

Röstmottagarna ska jobba från den 22 maj när förtidsröstningen startar och sedan fram till själva valdagen. Lönen är cirka 200 kronor per timme för en röstmottagare i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet