Arkivbild. Enligt Länsstyrelsen krävs det i dagsläget en mycket omfattande vattenrening för att förhindra att metallförorenat vatten sprids till omgivande recipienter. Foto: SVT

Blaikengruvan saneras – får miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket har gett länsstyrelsen i Västerbotten bidrag för att sanera flera av länets mest förorenade områden. Ett av de områdena är den konkursade Blaikengruvan i Sorsele kommun.

Totalt handlar det om 87 miljoner kronor som Länsstyrelsen ska fördela till ett antal förorenade områden i länet under 2018-2019. Av de 87 miljoner ska 26 gå till att påbörja efterhandlingen av den konkursade Blaikengruvan i Sorsele. Totalt har Länsstyrelsen sökt 200 miljoner kronor för efterbehandling hos Naturvårdsverket som väntas ta beslut om resterande pengar senare under året.

– Miljösituationen vid Blaikengruvan är allvarlig och det är ett väldigt prioriterat objekt i länet. Vi ser mycket positivt på att den efterhandlingen nu kan påbörjas, säger Robert Erixon, biträdande enhetschef på Länsstyrelsens miljöenhet i ett pressmeddelande.

Flera saneringsprojekt i länet

Under 2018-2019 kommer saneringar även att pågå vid den före detta sulfitmassafabriken i Hörnefors som tilldelats 25,4 miljoner kronor. Övriga platser är den konkursade Svärtträskgruvan i Storumans kommun och vid den före detta Kolkajen i Skellefteå kommun. Det kommer även att inledas förberedelser inför åtgärd vid Norrbyskär, Umeå kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer