På plats på isstolparna under Wilhelmina Winter Weekend 2013. Foto: Visit Vilhelmina

Blåst kan ställa till det för isstolps-sittarna

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen startar Wilhelmina Winter Weekend med mängder av aktiviteter. Sex personer ska delta i tävlingen där det gäller att sitta längst på en isstolpe, och blåsten ser ut att bli årets största utmaning.

Länge var det här årets festival osäker, eftersom föreningen Vilhelmina handel, som varit med och arrangerat festivalen avvecklades. Men nu blir den av med både vigsel i iskyrka, tävling i isstolps-sittning och mycket annat.

På torsdagskvällen invigs festivalen med tal och skoterkortege. På fredag morgon kliver isstolpssittarna upp.

– I år blir den stora utmaningen blåsten. Det ska bli väldigt blåsigt på lördagen, och dessutom fuktigt, säger Lotta Charlesdotter på Visit Vilhelmina.

SMHI:s prognos säger upp till 21 meter per sekund i byarna.

Under helgen blir mycket sportsliga aktiviteter i form av pimpeltävling, snöskulptur-bygge, judoläger, skidtävling, veteranskotercrosstävling och Winter hockey classic där Vilhelminas och Lyckseles slocknade hockeystjärnor gör upp. Det blir både vigsel och dop i iskyrkan och flera musikarrangemang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.