Sören Lundgren, Gråbergs plant. Foto: Marit A Israelsson

Blombrist i handelsträdgårdar i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

En handelsträdgård i Skellefteå fick stänga redan före midsommar eftersom blommorna tog slut så tidigt och efterfrågan på sådant som går att odla för att äta är mycket stor, inte minst bland yngre män.

Det beskrivs som en coronaeffekt som spridit sig upp genom landet i takt med att sommaren kommit.

– Jo vi fick stänga tidigt och jag har då aldrig varit med om att folk har ringt så mycket som i år, intresset är jättestort, berättar Anders Burman som driver Burmans handelsträdgård i Skellefteå.

Coronaviruset i Västerbotten

Han har också noterat en annan kundgrupp: unga män i åldern 25-30 år som gärna vill odla till exempel chili och annat kul som är ätbart.

Många vill odla

En annan som märkt av den stora efterfrågan är Sören Lundgren som har handelsträdgård i Gråberg utanför Skellefteå.

– Folk ringer till och med och frågar efter sättpotatis och morotsfrön, det verkar som om alla ska börja odla och bli självförsörjande, konstaterar han.

Sören Lundgren väntar en ny laddning grönt från Finland men i klippet ser du coronaeffekten i hans växthus en regnig dag i juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet