Mejlets avsändare är en riktig anställd på Skolverket men det är inte personen i fråga som skickat ut mejlet. Foto: TT

Falska mejl från Skolverket: ”Detta är absolut en bluff”

Uppdaterad
Publicerad

Bluffmejl från Skolverket har under tisdagen landat i mejlkorgar, däribland SVT Nyheter Västerbottens. I mejlet vars avsändare är en anställd på Skolverket uppmanas användaren att uppdatera sin e-posttjänst, annars kommer användaren att förlora sitt e-postkonto.

När SVT pratar med Skolverkets presstjänst om mejlet är det inget man känner till. Men kort efter att samtalet avslutats återkommer man och kan bekräfta att ”detta är absolut en bluff”. Nu ska myndigheten undersöka exakt vad man råkat ut för och vidta åtgärder.

– Troligtvis är det någon som snappat upp namnet, vi vet inte hur utbrett det är än men det är två som ringt. Vi håller på och utreder det just nu, säger pressekreterare Helena Messing Berg.

Än så länge är det oklart vem eller vilka mejlet har skickats till. Det här hänt förut att någon utger sig för att vara en medarbetare på Skolverket. Händelsen har polisanmälts och anmälts till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Bluffmejlet från Skolverket

”Kära e-postanvändare,

Det här meddelandet är från Support Hjälpcenter till alla våra e-postabonnenter. Det här är för att informera dig om att vår webb-e-posttjänst har uppgraderats på grund av den senaste hacking / phishing-databasen. Av denna anledning måste varje användare uppdatera omedelbart. Om du inte gör det kommer du att förlora ditt e-postkonto

För att uppdatera / validera, KLICKA HÄR och fyll i informationen.

Tack,

www.swedenitsupport.se

Kundtjänst”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.