Boende oroas över dragningen av Västra länken. Foto: SVT

Boende upprörda över Västra länken

Uppdaterad
Publicerad

På måndag är det sista dagen att lämna in synpunkter på Trafikverkets föreslagna dragningar av Västra länken i Umeå. Två områden är aktuella för vägdragningen: Älvtået och området kring Prästsjön på Umedalen. Boende på båda platser är kritiska till planerna.

I februari 2012 beslutade Trafikverket att förorda en dragning av Västra länken mellan Prästsjön och västra Umedalen. Men efter ett formellt fel upptäckts i arbetsplanerna beslutade trafikverket i mars i år att ta om hela processen igen.

Alla alternativ var åter igen aktuella och dessutom presenterades ett nytt förslag – en öppen schakt-lösning vid Backenområdet.

Sammanlagt finns det idag fyra alternativa dragningar som är aktuella för den västliga vägen. Två alternativ finns för området Älvtået stax öster om Backenkyrkan. De omfattar en bro över Umeälven, och sedan en tunnel alternativt det öppna schaktet. Det här är någonting som gör caféägaren och Älvtåetbon Niclas Kaiser bedrövad.

– Det är så ofattbart sorgligt med tanke på att tusentals människor använder det här stället som grön lunga, säger Niclas Kaiser.

Längre sträcka

De övriga två alternativen går längs antingen den östra eller den västra sidan av Prästsjön vid Umedalen. Prästsjödragningen skulle innebära en omväg för många Umeåbor eftersom den ligger längre från centrum. Flera nyinflyttade på området hade dessutom försäkrats att ingen väg skulle byggas på platsen.

– Det var inte riktigt vad vi hade hoppats på när vi byggde här. Grannar hade pratat med kommunen, bland annat Lennart Holmlund, som sa att vägen absolut inte skulle gå här. Så det är blandade känslor för oss nu, säger Christina Larsson som bor på Umedalen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västra länken

Mer i ämnet