Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Bolidens energidirektör om hur de arbetar med att minska utsläppen Foto: SVT

Boliden får kraftig elrabatt – trots stora utsläpp

Publicerad

Rönnskärsverket i Skelleftehamn är en av de verksamheter som släpper ut mest koldioxid i hela landet. Samtidigt får gruvbolaget Boliden hundratals miljoner i el-rabatt.

Smältverket hamnar på en tionde plats bland industrier som släpper ut mest koldioxid. När SVT granskar de bolag som får mest el-rabatt hamnar Boliden också på tio-i-topplistan med minst 288 miljoner kronor.

Enligt bolagets energidirektör behöver gruvbolaget rabatten för att klara konkurrensen från utlandet och för att på sikt bli miljövänligare.

– Elen är lösningen i många fall. Då är det inte bra att elpriset ökar för då minskar möjligheten till förändring, säger Mats Gustavsson.

”Industrin har helt och fullt anammat att ställa om”

En stor anledning till koldioxidutsläppen är att när bolaget framställer koppar i smältverket tillförs idag kol. Där försöker Boliden nu hitta andra alternativ för att bli av med sitt fossilberoende.​ Det kan handla om till exempel vätgas eller biokol.

– Alla former av biobränsle finns också självklart med i den portfölj vi tittar på, säger energidirektören.

Men hur lång tid det tar att ställa om produktionen är svårt att sia om enligt gruvbolaget. Det ska ske så fort det bara går enligt Magnus Gustavsson.

– Industrin har helt och fullt anammat att ställa om, och det pågår med full aktivitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer