Sverige har lägst elpriser i Europa – men bara för industrin. Som hushållskonsument betalar du avsevärt mycket mer. Foto: Johan Nilsson / TT

Sverige har lägst elpriser till industri i EU

Uppdaterad
Publicerad

2017 hade Sverige lägst elpriser till industrin i hela EU, visar en rapport från EU-kommissionen från tidigare i år. Samtidigt var Sverige det nionde dyraste landet när det gällde priset för hushållens el. 

Även när du räknar in G20-länder som USA, Kina, Ryssland och Kanada hamnar Sverige lägre.  

En viktig förklaring till det låga priset är Sveriges skatterabatt på el. Företag i tillverkningsindustrin samt datorhallar betalar 0,5 öre per kWh i elskatt. Skatten infördes 2004, efter ett minimumkrav från EU. Före det var industrins elskatt nedsatt till 0.

Hushåll och småföretag betalar 34,7 öre per kWh, 43 öre med moms inräknad. Skattesatsen har ökat något nästan varje år sedan 1990-talet. De senaste tio åren med 6,5 öre. 

Den borgerliga och den rödgröna regeringen har varit överens om att hålla elskatten till ett minimum för storföretagen. När frågan utreddes senast, 2015, slog utredaren fast att konkurrenskraften skulle drabbas om företagen tvingades betala full skatt. Däremot utreddes inte vad en mindre höjning skulle innebära.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.