Boliden öppnar Kankbergsgruvan: Guld och tellur för miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Boliden öppnar en ny guldgruva. Guldfyndigheten ligger mellan två tidigare gruvor Kankberg och Åkulla östra inte långt från dagbrottet i Boliden, vars guldmalm innebar starten för hela bolaget 1924.

I samband med investeringen på 475 miljoner kronor har Boliden kurssäkrat 80 procent av den nya Kankberggruvans planerade guldproduktion och tecknat ett fast avtal för försäljningen av tellur.

Med dagens höga guldpris – 315 000 kronor per kilo – blir guldfyndigheten en god affär, tillsammans med den sällsynta jordartsmetallen tellur.

– Goda resultat i prospektering och utvecklingen av lakningssteknik har gjort Kankberg mycket intressant, säger Bolidens vd Lennart Evrell.

Produktionen av guld i Kankberg kommer att uppgå till 1 150 kg per år, vilket utgör en betydande del av Bolidens totala guldproduktion.

En enda årsproduktion guld från Kankberg är med dagens pris värd 362 miljoner kronor.

Produktionen av tellur beräknas till 41 ton per år vilket motsvarar en tiondel av världsproduktionen. Tellur är en sällsynt jordartsmetall och används som legeringsämne i stål och som halvledare i solceller. Med ett kilopris på 1900 kronor är årproduktionen av tellur värd 80 miljoner.

Gruvan tas i bruk 2012 och brytningen beräknas pågå i sju år.

Robert Tedestedt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.