– Kritiken är djupt missvisande, säger Klas Nilsson, kommunikationsdirektör på Boliden om den kritik som FN riktar mot företaget i hanteringen av om det giftiga avfall som fraktades av Boliden till Chile under 80-talet. Hör mer hur Boliden ställer sig till FN:s rapport. Foto: Från dokumentären Blybarnen/SVT

Boliden: ”Kritiken är djupt missvisande”

Uppdaterad
Publicerad

Metallbolaget Boliden tillbakavisar de hårda anklagelserna som FN:s råd för mänskliga rättigheter kommit fram till i sin rapport. Det handlar om det giftiga avfall som fraktades av Boliden till Chile under 80-talet, men kommunikationsdirektören menar att Boliden gjorde allting rätt.

Bolaget Boliden fraktade stora mängder miljöfarligt avfall, troligen närmare 20 000 ton, till norra Chile och trakten vid staden Arica. Ett företag i Chile skulle ta hand om sluthanteringen, men gick sedan i konkurs.

FN:s råd för mänskliga rättigheter har granskat fallet och under söndagen kom de med en rapport där de riktar hård kritik mot Boliden.  Frågan har tidigare granskats och även behandlats av rättsväsende i både Sverige och Chile. Boliden har själva tagit kontakt med FN och lämnat en redogörelse för hur de tycker att det förhåller sig. Man hoppas också att FN är intresserade av att ta del av Bolidens version. Enligt Boliden så deponerades deras material för snart 20 år sedan och mätningar visar att ingen arsenik finns i luften och att markproverna också är inom gränsvärdena.

Hur kommer det sig att ni och FN:s råd för mänskliga rättigheter verkar tycka så olika?

– Det förekommer så oerhört mycket uppgifter kring de här frågeställningarna, både i media och på andra platser och ibland kommer man fram till felaktiga slutsatser för att man inte går till botten med frågeställningarna, utan lutar sig mot olika typen av påståenden, säger Klas Nilsson, kommunikationsdirektör på Boliden.

Hör Klas Nilsson bemöta kritiken i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.