Foto: SVT

Misstänkt människohandel – Nina återförenades med mamma efter 40 år

Publicerad

Nina Hugosson adopterades till Sverige från Chile som liten. Hon trodde att hennes biologiska mamma var död – 40 år senare fick hon veta att mamman lever och letat efter henne.
– Förmodligen har jag adopterats illegalt eftersom hon säger att hon inte har givit upp oss av egen vilja, säger Nina Hugosson.

Efter SVT:s granskning om adoptioner från Chile på 70- och 80-talet som i vissa fall misstänks ha skett illegalt växer nu gruppen svenska adoptivbarn som söker sanningen.

Nina Hugosson och hennes tre år äldre brors biologiska mamma Rosita från Chile har letat efter dem i åratal – efter 40 år fann hon barnen i Burträsk och Skellefteå.

– Vi blev nog alla ganska chockade från början när vi fick veta om varandra. Vi från vår sida har ju levt alla år i tron att vår biologiska mamma är död, säger Nina Hugosson.

”Har adopterats illegalt”

Det var när Nina såg den chilenska dokumentären som innehöll specifika adressuppgifter som hon insåg att det kunde gälla även henne, och när hon fick ut sitt födelsebevis stämde det inte med pass och ID-nummer.

– Förmodligen har jag adopterats illegalt eftersom hon säger att hon inte har givit upp oss av egen vilja, vill ha kontakt och har varit öppen med alla där att vi finns, säger Nina Hugosson.

Domare i Chile utreder många fall

Glädjen i att ha hittat mamma blandas med sorg över att ha berövats sanningen och blivit lurad på sin identitet. Nina Hugosson är irriterad över oviljan hon upplever från svenska myndigheter att agera och starta en utredning, men glad över att en domare i Chile börjat utreda många av fallen.

– Det är ju trafficking, människohandel, med så många drabbade. Vi har ju ingen aning om hur många som finns i andra europeiska länder, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chileadoptioner

Mer i ämnet