Foto: Jan Färingö, SVT

Bortglömda historien om Black Peter blev utställning och film

Uppdaterad
Publicerad

Den var nästan bortglömd, men så fick konstnären Helena Wikström upp ögonen för historien om landets första radiopiratstation.

Nu har den blivit en utställning på Västerbottens museum.

När konstnären Helena Wikström började intressera sig för den nästan bortglömda historien om ”Radio Black Peter” upptäckte hon snabbt att det fanns väldigt sparsamt med bildmaterial över händelsen. Några svartvita bilder på bröderna Figaro och radioanläggningen fanns men inte mycket mer.

– Jag tänkte vad är det här! I Åsele i Västerbotten. 1952! Varför jag inte hört talas om den här historien? Och sen var jag som fast, säger Helena Wikström.

Bilderna blev animationer

Så hon började skissa målningar för att gestalta bröderna Figaros tillvaro i Lomsjö. Bilderna blev animationer som sen ledde vidare till en 28 minuters dokumentärfilm om historien bakom Sveriges första kända piratradiostation.

Utställningen Pussel och Pirater, om Radio Black Peter och bröderna Figaro, pågår fram till 17 februari 2019 på Västerbottens museum i Umeå.

Dokumentärfilmen ”Radio Black Peter” har premiär på Umeå Europeiska Filmfestival 1 december och kommer också att visas på SVT 20 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.