Foto: Privat

Här är bröderna som lurade hela rikspressen

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges första radiopirater bodde i Lomsjö utanför Åsele i Västerbotten. Från september 1951 till det dramatiska slutet i juni 1952 bjöd Radio Black Peter på småprat och musik av det slag som inte spelades i dåtidens monopolradio.

På våren 1952 var hela rikspressen på jakt efter piraterna och Aftonbladet flög omkring i Sverige med eget plan och egen radiopejlare. SÄPO, televerkets experter och över 100 radioamatörer deltog i spaningarna.

Men Black Peter gäckade dem alla.

Kuriosa om Black Peter

• Bröderna John och Gunnar Figaro var självlärda och lyckades med hjälp av tekniska tidskrifter och handböcker bygga en radiosändare som nådde hela Sverige.

• Bröderna passade ofta på att reta media och pejlare i sina sändningar. ”Hallå, Hallå, har pejlarna fått in mig? Mig kan dom aldrig få fast!”

• I en sändning erbjöd Radio Black Peter till och med journalisterna en intervju. ”Luftens gäckande skugga” skulle kliva av tåget i Uppsala med en tidning under armen visslandes en morsesignal. Men någon radiopirat dök förstås inte upp på perrongen.

• På pingstaftonen 1952 hade tre fullastade bilar med poliser, militärer och tekniker till slut spårat sändaren till ladugården i Lomsjö.

• Efter gripandet den 31 maj 1952 var rubriken i Västerbottens kuriren ”Skogsarbetarbröder i Lomsjö var eterns mystiske främling”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.