Självprovtagning vid Umeå universitet i somras. Facebookinlägg från Nordmalings Hälsocentral. Foto: SVT / Skärmdump FacebookVisa alla (2)
Visa alla (2)

Borttappade covid-tester tvingar länsbor att testa sig igen

Uppdaterad
Publicerad

Covid-självtester från Nordmaling och Vindeln har kommit bort på sin väg till Karolinska sjukhusets laboratorium. Eftersom det finns risk att proverna har blivit för gamla uppmanar nu regionen berörda länsbor att testa sig igen.

För Vindeln rör det självtester som gjordes förra fredagen, den 20 november. I Nordmaling är det tester från måndagen den 23 november.

Enligt Region Västerbotten är det nya transportrutiner som gjort att lådorna hamnat på fel enhet.

– Vindelns försvunna tester är upphittade, det var skickat till fel enhet på Karolinska. Det har varit en viss ändring i rutinerna och vi tror att det har gått med posttransport istället för den vanliga transporten, det är troligt att det är samma som har hänt Nordmalings prover, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare på Region Västerbotten.

Nordmalings hälsocentral gjorde inlägg på Facebook

Under torsdagskvällen delade Nordmalings hälsocentral inlägget om den borttappade lådan på sin Facebooksida och uppmanade de som testade sig i måndags att göra om testet om man fortfarande kände sig sjuk.

Både Region Västerbotten och Nordmalings hälsocentral har uppmanat till nya tester om det är så att man fortfarande har symtom och det

har gått mindre än 7-10 dagar sen symtomen uppenbarade sig.

Ta ett nytt test: ”För säkerhets skull”

VK var först med att rapportera att även Vindeln har haft problem med försvunna smittprov som togs förra fredagen.

Gunilla Persson menar att det bästa är att testa sig igen, även om testerna från åtminstone Vindeln nu har hittat fram till laboratoriet.

– Gör det för säkerhets skull, man kan inte lita på kvalitén om det gått för länge sedan testningstillfället, säger hon.

”Västerbottningarna är otroligt duktiga på att ta prover”

Gunilla Persson säger att vecka 46 hade Västerbotten flest tagna prover per capita i landet.

– Västerbottningarna är otroligt duktiga på att ta prover, dubbelt så mycket som riksgenomsnittet, det hjälper oss i smittspårningen jättemycket!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet