Anders Hugosson, marknadschef på Bostaden i Umeå Foto: SVT

Bostaden AB: Vi sysslar inte med kollektiv bestraffning

Uppdaterad
Publicerad

Bostaden AB i Umeå får kritik av Konsumentverket som menar att deras hyresavtal för studentbostäder innehåller oskäliga villkor. Nu har bolaget fram till början av maj på sig att svara Konsumentverket.

Under tisdagen hade Bostaden ett möte med anledning av Konsumentverkets synpunkter och de säger att de nu tillsammans med svenska allmännyttan och studentbostadsföretagen diskutera och skyndsamt ta till åtgärder.

Kritiken rör bland annat ett villkor om att de som bor i studentkorridor kollektivt kan hållas ansvariga och ersättningsskyldiga om skador uppstår. Något som Anders Hugosson, marknadschef på bostaden inte håller med om.

– Vi sysslar absolut inte med någon form av kollektiv bestraffning, säger han till SVT.

Studenter en sårbar grupp

Enligt Ulrika Edlund jurist vid Konsumentverket, är studenterna en sårbar grupp på bostadsmarknaden. Det är ofta brist på studentbostäder och det kan göra att studenterna accepterar villkor som inte är i enighet med den lagstiftning som finns. 

Senast den fjärde maj ska Bostaden ha svarat vilka ändringsåtgärder de tänker göra. Gör de inga ändringar kan de i värsta fall få ett förbud att använda hyresavtalen, men det är ingenting som kommer påverka studenterna negativt i sådana fall. 

Hör Anders Hugosson på Bostaden om kritiken från Konsumentverket i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer