Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns inte billiga lägenheter” – hör bostadsforskaren Madeleine Eriksson om vad hon anser vara problemet på bostadsmarknaden. Foto: Arkivbild/SVT, Anna Bergman/SVT

Bostadsforskaren ser fördelar med Bostadens Trogen kund-system i Umeå – pekar ut andra problem

Uppdaterad
Publicerad

Bostadens lojalitetsprogram Trogen kund har väckt stark kritik bland personer som inte omfattas av det. Madeleine Eriksson, som är docent i kulturgeografi vid Umeå universitet och har forskat i bostadsfrågor, anser dock att systemet fyller en funktion.

– Problemet är snarare att det saknas billiga, prisvärda lägenheter säger hon.

Trogen kund-systemet innebär att personer som bott hos Bostaden i minst fem år och varit skötsamma får förtur till lägenheter. Flera personer som SVT varit i kontakt med och som söker hyreslägenhet i Umeå upplever att det är svårt att komma in på den kommunala hyresmarknaden på grund av lojalitetsprogrammet.

– Livet förändras ju även för de som bor hos Bostaden och på så sätt skapar det en trygghet, att man kan byta till en större eller mindre lägenhet. Så jag kan tycka att det finns fördelar med det, säger docenten Madeleine Eriksson om systemet.

Bostadsmarknad

”Ett systemfel”

Hon uttrycker samtidigt förståelse för personer som exempelvis flyttar till Umeå och inte har samma fördelar.

– Men jag tror snarare att det är andra problem som bidrar till bostadsbristen än Trogen kund-systemet, säger Eriksson.

Framför allt lyfter hon fram bristen på större, billiga lägenheter.

– Fattigare hushåll betalar mer av sin disponibla inkomst till bostadskostnader och det är ju en oerhörd orättvisa och som ett systemfel.

Hör Madeleine Erikssons förslag på lösning för att komma till rätta med bostadsojämlikheten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknad

Mer i ämnet