Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikaela Larsson i Umeå är en av dem som varit kritiska till Trogen kund-systemet. Se henne berätta om hur svårt det är att få en ny lägenhet i klippet. Foto: Per-Anders Fredriksson/SVT

Nu ändrar Bostaden i Umeå sitt kösystem – Trogen kund-systemet skrotas

Uppdaterad
Publicerad

Bostaden i Umeå gör nu om sitt kritiserade kösystem och byter ut ködagar mot poäng. Trogen kund-systemet skrotas, men istället får befintliga hyresgäster en halv poäng extra för varje dag man bor hos Bostaden.

– Jag har inte en chans att få en lägenhet som ny kund, säger Mikaela Larsson som har åtta års kötid hos Bostaden.

SVT har nyligen berättat om kritiken mot Bostadens lojalitetsprogram Trogen kund, där befintliga hyresgäster får förtur i kösystemet. Bostadssökande som inte redan bor hos Bostaden upplever att det är omöjligt att få tillgång till en hyresrätt hos det kommunala bostadsbolaget om man inte redan är kund.

En av dem är Mikaela Larsson i Umeå som har åtta års kötid hos Bostaden, men inte hittat någon större lägenhet hos Bostaden trots att hon sökt aktivt i två års tid.

– Jag tror inte de flesta lägenheterna går till nya kunder, säger hon.

Vill ha mer transparens

Nu väljer Bostaden att göra om systemet och avslutar Trogen kund den 18 december i år. Befintliga hyresgäster kommer dock fortfarande att ha en fördel – som boende hos Bostaden kommer man framöver att få 1,5 köpoäng per dag istället för 1 köpoäng, vilket icke-hyresgäster får. Anledningen till förändringen är att systemet ska bli lättare att förstå.

– Vi vill tillskapa ett transparent kösystem som inte på samma sätt främjar våra interna hyresgäster, samtidigt som vi ändå vill ha en positiv indikator för våra trogna hyresgäster, säger Anders Hugosson, marknadschef på Bostaden.

Studenter får behålla köpoäng

En annan förändring som införs, och redan började gälla 1 april, är att studenter får behålla sin kötid när de får kontrakt på en studentbostad. Man kan dock inte söka ett nytt kontrakt förrän sex månader efter det att man fått ett studentkontrakt.

Från och med 1 januari 2025 kommer den som flyttar från en lägenhet inom Bostaden till en annan få behålla sina köpoäng, förutom extrapoängen man får som befintligt hyresgäst. Däremot tappar man alla sina poäng vid inflytt som nykund till Bostaden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ändrar från ködatum till köpoäng” – Bostadens marknadschef berättar om förändringen. Foto: Anders Öhlund / SVT.

Så funkar nya kösystemet

När man står i kö: 1 poäng/dag

Vid inflytt som ny kund till Bostaden: Alla poäng tappas

Om man är hyresgäst hos Bostaden: 0,5 extrapoäng/dag

Vid flytt från en lägenhet till en annan inom Bostaden: Extrapoängen tappas

Vid utflytt från Bostaden: Extrapoängen tappas

Vid inflytt i studentlägenhet eller studentrum: Inga extrapoäng tappas, inga extrapoäng erhålls, 6 mån spärrtid för omflytt

Källa: Bostaden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.