Andreas Löwenhöök är en av kritikerna mot byggtakten i Skellefteå. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Bostadsoro inför alla kommande industrietableringar i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbyggandet i Skellefteå går enligt byggbranschen för långsamt med tanke på alla de industrietableringar som är på gång. Nu varnas för risken att arbetskraft istället för att flytta till kommunen väljer att till exempel flyga till och från ett jobb i stan när de inte hittar någonstans att bo.

Det framhålls att det händer som aldrig förr i Skellefteå, men under optimismen gror en oro för att kommunen inte ska klara av att möta bostadsbehoven när det på bara några år skapas tusentals arbetstillfällen.

– Vi anser att man kanske skulle ha kommit längre vid det här laget och när vi ringer runt till medlemsföretagen märker vi att det finns en frustration, berättar Johan Hallberg som är bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagens regionchef i norra Norrland.

Pratar förbi varandra

Enkelt uttryckt handlar det enligt honom om att byggbranschen och kommunens politiker och tjänstemän pratar förbi varandra. Marknadens aktörer tycker att kommunen planerar för långsamt och delvis i oattraktiva områden, har för specifika krav på hur hus ska se ut vilket gör det svårt för företagen att få ihop den ekonomiska kalkylen.

Kommunen å sin sida framhåller att man helt bytt strategi för att snabbare kunna möjliggöra bostadsbyggande, men att det måste få ta lite tid att göra något så unikt som att planera en helt ny stad. Dessutom eftersträvar man att undvika så många överklaganden från enskilda som möjligt, eftersom de processerna också försenar byggnationer. Det finns också detaljplaner som är klara sedan länge men där bostadsaktörer inte satt spaden i jorden, mer om det i klippet.

– Jo, Skellefteå har goda ambitioner som vi delar och vi är ju i en ständig dialog vilket gör att förståelsen allt eftersom ökar, menar Byggföretagens Johan Hallberg.

Fastnat i ett moment 22

Johan Hallberg understryker också att det finns andra tillkrånglande faktorer som ligger bortanför en kommuns kontroll. Det handlar enligt honom dels om nationella kreditrestriktioner och dels om att Skellefteå är en kommun i norr som haft lägre befolkningstillväxt än andra delar av Sverige under många år, vilket inneburit ett lågt prisläge som inte varit gynnsamt.

– Det blir som ett moment 22 när man väl ska försöka komma igång.

Oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M) delar byggbranschens frustration och är kritisk mot den politiska majoriteten senfärdighet. Mer om det i klippet där kommunalrådet Evelina Fahlesson (S) också svarar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.