Foto: Svt

Böter väntar för cyklister på gågatan i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset stoppar många sammankomster, inte minst årets studentfirande. Men nu får den också indirekt stopp på cyklister som far som jehun genom Skellefteå centrum trots att där råder cykelförbud.

– När så mycket är inställt har vi äntligen tid att ta tag i det här problemet, säger Ewa Öberg Öström som är kommunpolis.

Tillsammans med några kollegor har hon under några dagar till fots patrullerat centrum, stoppat och pratat med alla dem som trots skyltar väljer att cykla gågatan i stan.

– Hittills har vi nog pratat med flera hundra personer, berättar polisen som snart kommer att börja bötfälla syndare.

Hon berättar om onödiga olyckor med brutna armar och ben på både stora och små människor.

Cykelförbudet gäller i centrum mellan klockan nio på morgonen och klockan sex på kvällen. Övrig tid är det gångfart som gäller vilket i praktiken oftast när det gäller cykel är lika med vingligt. Därför är det enligt polisen lika bra att alltid leda cykeln.

– Det finns ett medborgarlöfte som säger att vi ska trygga stadskärnan, centrum ska vara för alla, konstaterar Ewa Öberg Öström.

I klippet berättar en olycksdrabbad om hur han ser på insatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.