Foto: TT

Forskning: Botox kan ge svettiga bättre livskvalitet

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var tjugonde svensk lider av sjukligt kraftig svettning. Ny forskning från Umeå universitet visar att svettningarna med gott resultat kan behandlas med Botoxinjektioner – och ge patienterna en bättre livskvalitet.

Vardagliga situationer som att skaka hand eller prova kläder kan bli en plåga för den svettige. Alexander Shayesteh Afshar är doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet och har gjort enkäter bland 5 000 svenskar. Svaren visade att 5,5 procent lider av primär hyperhidros, det vill säga sjukligt kraftig svettning.

– För en del hårt drabbade styr svettningen en stor del av livet. Det kan leda till social isolering och psykiska problem, säger Alexander Shayesteh Afshar i ett pressutskick.

Kostsam behandling

Lyckligtvis finns behandling mot kraftig svettning som fungerar. Genom att injicera Botox kan man blockera svettkörtlar och behandlingen börjar verka inom två veckor och håller i sig i drygt nio månader.

–Det är dock en dyr behandling så därför är det viktigt att prioritera att de med svårast svettning får behandling av de kroppsdelar där det stör mest, säger Alexander Shayesteh Afshar.

Vill prioritera armhåle- och handsvett

Botoxbehandlingen har relativt få biverkningar. Nackdelen är främst att behandlingen måste upprepas regelbundet och att den är kostsam. Kraftig svettning i armhålorna och i händerna var det som enligt enkäterna påverkade livskvaliteten mest och som därför bör prioriteras i ett läge med begränsade vårdresurser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.