Foto: Clas Lindblom.

Brand i radhus i Åsele

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Åsele fick under eftermiddagen rycka ut till Fågelstigen efter larm om brand. På grund av den kraftiga rökutvecklingen uppmanade räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Inte förrän vid 18.30 slutade varningen att gälla.

Larmet kom vid 14.50, enligt SOS-larmet brann det vid en dörr.

– Det brinner i ett av radhusen på Fågelstigen. Det är både kraftigt rökutveckling och öppna lågor, berättade chef i beredskap Magnus Holmberg i ett tidigt skede.

Ingen person befann sig kvar i huset enligt räddningstjänsten och det största fokuset i räddningsarbetet skulle komma att läggas på ett utrymme uppe på vinden där det brann. En kranmaskin beställdes för att kunna bryta upp taket så att räddningstjänsten kunde komma åt utrymmet.

Vid 18.30 hade läget på plats lugnat ner sig.

– Nu är läget lugnare och man bryter upp taket för att kolla så att det inte finns några ställen där det kan antända.

Enligt Magnus Holmberg är det åtminstone fem lägenheter som sitter ihop i radhuslängan som påverkats av branden.

– De närmaste lägenheterna har det varit rök i. Lägenheten där det startade är väldigt rökskadad, berättar han.

Kulturhuset erbjuder boende

Åsele kommun skriver på sin hemsida att personal från Åselehus kommer att finnas på plats för frågor. Deras kundtjänstnummer är 0941-142 20 dit man också kan vända sig för att få svar på frågor.

Vidare skriver man att alternativa boenden undersöks just nu och det är oklart i vilket omfattning det kommer att behövas. Kostnaden för det täcks av hemförsäkringen.

Kulturhuset håller också öppet för boende i området som behöver någonstans att ta vägen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer