En av de båda helikoptrarna som släppt vatten över branden. Foto: Magnus Öhman/Räddningstjänsten

Brand på berg i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

Omkring sju hektar skog har brunnit på berget Skorvlobben utanför Lycksele under torsdagen. 12 brandmän har kämpat mot lågorna med hjälp av två helikoptrar sedan lunch, men på kvällen är branden helt under kontroll.

Larmet kom in 11:31 på torsdagen. Det är inte känt hur branden startat, men enligt Magnus Öhman, som är räddningschef i beredskap, var det inledningsvis ett område på 3 000 kvadratmeter som brunnit.

Brandens omfattning har justerats under dagen och på eftermiddagen uppger räddningstjänsten att det handlar om sju hektar som brinner, alltså 70 000 kvadratmeter.

Två helikoptrar till hjälp

Flera räddningsstyrkor, totalt 12 brandmän har kämpar mot elden som spridit sig sakta i den torra terrängen. Två helikoptrar, en från Östersund och en från Luleå, har anslutit under dagen och vattenbombat från luften.

– Det sprider sig sakta men nu när helikopter är på plats så kanske det vänder, säger räddningschef Magnus Öhman till SVT vid 15-tiden.

Lite drygt två timmar senare uppger Öhman att de lyckats få branden under kontroll.

– Det går bra, vi håller på att släcka in mot branden nu, säger han.

Lämnar till markägaren

Vid 19-snåret är faran överblåst. Räddningstjänsten börjar packa ihop och lämna platsen. En av de helikoptrar som i flera timmar kört upp och släppt vatten över platsen kommer att stanna en stund till. Sedan lämnas efterbevakningen över till markägaren.

– Det ser jättebra ut, säger Öhman.

Ingen har skadats i samband med branden. Det har varken funnits människor eller bebyggelser i närheten av branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.