Genrebild. Från och med torsdag råder eldningsförbud i hela Västerbotten. Foto: Jessica Gow / TT

Eldningsförbud i hela Västerbottens län

Publicerad

Från och med torsdag den 25 juli gäller eldningsförbud i Dorotea, Vilhelmina och Åsele kommuner. Därmed råder eldningsförbud i samtliga kommuner i Västerbottens län.

Under tisdagen infördes eldningsförbud i hälften av kommunerna i länet, och under onsdagen anslöt ännu fler till förbudet. Till sist var det bara Dorotea, Vilhelmina och Åsele kvar, men under onsdagseftermiddagen meddelade man att det även där kommer att vara förbjudet att elda från och med torsdagsmorgonen från och med klockan 08:00.

Eldningsförbudet gäller tills vidare och införs eftersom det just nu råder hög brandrisk i skog och mark runt om i länet.

Detta innebär eldningsförbud

Visa

Eldningsförbud betyder att det inte är tillåtet att göra upp eld i skog och mark, förutom i iordningställda eldstäder eller i exempelvis friluftskök.

Det är även tillåtet att grilla i kolgrill eller gasolgrill på den egna tomten.

Om brandrisken bedöms uppnå extrema nivåer kan ett eldningsförbud komma att skärpas och omfatta all eldning som inte syftar till grillning eller matlagning.

Källor: Räddningstjänsten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer