Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör räddningschefen Ola Lindberg om eldningsförbudet. Foto: Robin Haldert/TT, SVT

Eldningsförbud införs i halva Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Från och med klockan 08:00 på tisdag råder eldningsförbud i Bjurholm, Nordmaling, Robertsfors, Skellefteå, Vindeln, Vännäs, och Umeå kommun.

Under måndagen hade länets räddningstjänster och Länsstyrelsen möte kring huruvida att införa eldningsförbud eller inte. Nu har ett beslut fattats och från och med tisdag råder eldningsförbud, främst längs länets kustliga delar.

– Anledningen är att det är torrt och att det blåser. Dessutom har det varit lite regn och på vissa håll har det knappt regnat alls. Redan idag ser vi extrema värden på sina håll, säger Ola Lindberg, stf räddningschef i Vännäs.

Viss brandrisk i Malå och Lycksele

Just nu råder det risk för skogsbrand dels längs kusten men även i de östra delarna av Västerbottens inland. Där väljer räddningstjänsten emellertid med att avvakta med eldningsförbud.

– Vi följer läget och väderprognoserna. Det finns viss brandrisk i Malå och Lycksele men jag gör bedömningen att det inte ska införas något eldningsförbud just nu. Sedan får vi förhålla oss till prognoserna längre fram i veckan och ta ställning då, säger Lars-Erik Sundqvist, räddningschef i beredskap.

Detta innebär eldningsförbud

Visa

Eldningsförbud betyder att det inte är tillåtet att göra upp eld i skog och mark, förutom i iordningsställda eldstäder eller i exempelvis friluftskök.

Det är även tillåtet att grilla i kolgrill eller gasolgrill på sin tomt.

Om brandrisken bedöms uppnå extrema nivåer kan ett eldningsförbud komma att skärpas och innefatta all eldning som inte syftar till grillning eller matlagning.

Källor: Räddningstjänsten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer