Ola Lindberg,räddningschef i beredskap, säger att räddningstjänsten överväger att införa eldningsförbud på grund av brandrisken. Arkivbilder. Foto: TT/SVT

SMHI larmar om risk för skogsbrand

Publicerad

Det råder risk för skogsbrand längs Västerbottens läns kustland, meddelar SMHI. Nu överväger räddningstjänsten att införa eldningsförbud.

Risken utfärdades under fredagen och gäller främst längs kusten. I synnerhet berörs områdena runt Umeå, Nordmaling och Skellefteå. SMHI råder de som eldar utomhus att iaktta stor försiktighet då eld lätt kan spridas i skogsmark.

Det råder i skrivande stund inte eldningsförbud i de berörda kommunerna.

– Vi har diskuterat det på morgonen med ansvariga i Umeå. Vi har en dialog och överväger att införa eldningsförbud. Dels med tanke på risken, men också på grund av underbemanningen i Nordmaling, säger Ola Lindberg som är räddningschef i beredskap för bland annat Nordmaling.

Läget kommer att bedömas igen på måndag. Det väntas bli torrare och något varmare i området den närmaste veckan.

– Vi kommer göra en väldigt tuff bedömning just med tanke på den underbemanning som är i Nordmaling, säger Lindberg.

Bättre läge i inlandet

I Västerbottens inland finns för tillfället ingen meddelad skogsbrandrisk. Åtminstone inte inför den stundande helgen.

– Under helgen ser det inte ut att vara någon fara för vår del. Det är ganska blött i marken, säger Jonas Hallin räddningschef i beredskap för Lycksele, Storuman, Sorsele och Malå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer