Trots skogsbränderna – fortsatt tufft att rekrytera deltidsbrandmän

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra sommarens många skogsbränder runt om i Västerbotten ville många ur allmänheten hjälpa till. Trots det ökade intresset har många mindre kommuner fortsatt svårt att rekrytera deltidsbrandmän.

I både Bjurholm och Vännäs skulle det behövas fler deltidsbrandmän. För närvarande saknas tre stycken i vardera kommun. Enligt räddningchef Conny Eriksson hjälper det inte att locka med lön, som för övrigt blivit bättre med det nya avtal som skrevs mellan arbetsgivare och fack tidigare i år.

– Vi ser att det inte är den ekonomiska biten utan att man blir låst var tredje eller var fjärde vecka, säger Conny Eriksson, räddningschef i Vännäs och Bjurholm.

Tänker nytt kring rekrytering

Vid nyrekryteringar till olika tjänster i kommunerna finns planer på väga in och ge förtur till personer som kan tänka sig att bli deltidsbrandman.

– Det har vi tittat på i både Bjurholm och i Vännäs och kommer nog att börja annonsera så, säger Conny Eriksson.

Klarar sommaren

Även om vakanser finns så menar räddningschefen att bemanningen under sommaren är löst, men ser att det kan bli problem om personalen måste jobba längre tid med någon brand.

– Farhågor finns alltid, det skulle vara om det blir som ifjol. Med många och bränder som tar tid, då får vi nog problem med uthålligheten.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.