Markbrand i Stortorp i södra Stockholm. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

MSB: Brandrisken kan bli större till helgen

Uppdaterad
Publicerad

Det råder eldningsförbud i flera kommuner runt om i landet och situationen kan komma att bli värre framåt helgen. Det säger Britta Ramberg, biträdande chef för insatser på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Det finns risk för det i och med värmen, säger hon.

I nuläget har SMHI utfärdat ett meddelande om höga temperaturer – som görs när det väntas bli maximal dygnstemperatur på mellan 26 och 30 grader tre dagar i rad. Men meddelandet kan komma att skärpas till en klass 1-varning från och med torsdag.

– Nu kommer en period av värme, som ser ut att hålla sig fram till början av nästa vecka, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

Och brandrisken kan komma att öka framåt helgen, menar Britta Ramberg.

– Det finns risk för det i och med värmen, säger hon.

Nya åtgärder sen fjolåret

Det är många som har fjolårets skogsbränder färskt i minnet, men Britta Ramberg tror inte att vi kommer att hamna där i år igen.

– Jag har svårt att se att det blir samma läge som förra året, både på grund av vädret men också för att beredskapen är bättre. Men självklart finns det en risk, säger hon.

Bland annat har myndigheten förstärkts med helikoptrar som kan släppa vatten vid skogsbränder, likt planen som användes i fjolårets bränder. För tillfället har man sex helikoptrar i högsta beredskap – vilket innebär att de kan vara i luften inom 90 minuter.

– Vi tar beslut utifrån det aktuella dagsläget var i landet helikoptrarna ska placeras ut. Just nu har vi två i Luleå och fyra kvar i Västerås.

Förutom detta har antalet skogsdepåer med extra utrustning som kan placeras ut där det behövs ökat – och utbildningsplatser för brandmän har blivit fler.

Se upp för engångsgrillen

Fram till september är det så kallad skogsbrandssäsong. Som privatperson finns det några saker man kan hålla extra koll på för att minska risken för bränder, menar Britta Ramberg.

– Det är bra att hålla koll på om det råder eldningsförbud där man bor. Det går bra att grilla på sin tomt, men man bör vara försiktig med engångsgrillar till exempel. Sen gäller sunt förnuft och stor försiktighet.

Kommuner där det råder eldningsförbud

I Bjurholm, Nordmaling, Robertsfors, Skellefteå, Vindeln, Vännäs, Umeå, Malå, Norsjö, Sorsele, Pajala, Boden, Överkalix, Övertårneå, Haparanda, Luleå, Kalix råder just nu eldningsförbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.