Genrebild. Foto: TT

Eldningsförbudet utökas till ytterligare tre kommuner

Publicerad

Under tisdagsmorgonen infördes eldningsförbud i sju av länets kommuner och på eftermiddagen meddelade räddningstjänsten att även Malå, Norsjö och Sorsele ska omfattas av förbudet.

Eldningsförbudet i Malå, Norsjö och Sorsele träder i kraft från och med onsdag 24 juli klockan 8 på morgonen.

– Utifrån de prognoserna vi har bedöms brandrisken var väldigt högt så därför har vi tagit det här beslutet, säger Lars-Erik Sundqvist, räddningschef i beredskap.

Sundqvist berättar vidare att om prognoserna håller sig kan eldningsförbudet komma att gälla Lycksele och Storumans kommuner från och med fredag, men att det fortfarande är för tidigt för att säga säkert.

Detta innebär eldningsförbud

Visa

Eldningsförbud betyder att det inte är tillåtet att göra upp eld i skog och mark, förutom i iordningsställda eldstäder eller i exempelvis friluftskök.

Det är även tillåtet att grilla i kolgrill eller gasolgrill på sin tomt.

Om brandrisken bedöms uppnå extrema nivåer kan ett eldningsförbud komma att skärpas och innefatta all eldning som inte syftar till grillning eller matlagning.

Källor: Räddningstjänsten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer