Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brännbollsyran har inte kontaktat Region Västerbotten om hur de tänkt lösa sjukvården under festivalhelgen, vilket oroar ambulansens verksamhetschef Stian Kvalvik. Foto: Arkivbild, Elin Moberg

Brännbollsyran i Umeå avslutar samarbete med regionen och Röda korset: ”De är för dyra”

Uppdaterad
Publicerad

Brännbollsyran har avslutat sjukvårdssamarbetet med Region Västerbotten och Röda Korset. Istället har festivalen tagit in läkarstudenter och sjukvårdspersonal från södra Sverige.

– Det blir billigare för oss att anlita sjukvårdspersonal från södra Sverige, säger Gustav Pettersson, projektledare för Brännbollsyran.

I nära 15 år har Region Västerbotten och Röda korset samarbetat med Brännbollsyran i Umeå. Regionen utförde sjukvårdsuppdraget på Brännbollsyran gratis under flera års tid, men har de senaste åren tagit betalt för att vara på plats.

– De är för dyra så nu har vi anlitat ett sjukvårdsbolag från södra Sverige, säger Gustav Pettersson på Brännbollsyran.

Brännbollsyran

Högre tryck på vården

Förra året besökte 16 000 personer per dag festivalen. Ambulansen och Röda korset hanterade ungefär 130 lättare skador varje kväll.

Antalet patienter på akuten ökade med ungefär 75 personer jämfört med en löningshelg.

– Vårt fokus har varit att vårda på plats, säger Stian Kvalvik som är verksamhetschef för ambulansen.

Provat konceptet

Homerun festivals som driver Brännbollsyran har fler festivaler i Sverige och har provat ha läkarstudenter och eventambulans i Linköping under förra året.

– Det fungerade jättebra, därför vill vi ha likadant på alla festivaler, säger Gustav Pettersson.

Oro över att vården ska belastas

Nu finns en oro över att eventbolaget och läkarstudenterna kommer att skicka in patienter till akutmottagningen i onödan och därmed belasta vården ännu mer.

– Men vi hoppas att läkarstudenterna och eventbolaget kan hantera det vi hanterat i flera år, säger Stian Kvalvik.

Enligt honom har Brännbollsyran eller sjukvårdsbolaget inte kontaktat regionen för att prata om hur de kommer samverka med vården under festivalhelgen.

Brännbollsyran är ju om två veckor?

– Ja och det gör oss oroliga. Vi behöver en nära dialog med dem och få se över planeringen de ansvarar för, säger Stian Kvalvik.

Gustav Pettersson på Brännbollsyran menar att de kommer behandla skadade på plats och behöver därför inte kontakta Region Västerbotten.

– Vi jobbar på flera orter i Sverige och vi har ingen sån typ av kontakt där heller, säger Gustav Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brännbollsyran

Mer i ämnet