Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skolan i Brännland föreslås tappa två klasser. Här förklarar Lena Jonsson varför det kan vara början till slutet för skolan. Foto: Björn Ottosson/SVT

Brännlands skola kan tappa två årskurser: ”Kan vara början till avveckling av en väl fungerande skola”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet elever i Umeå kommun väntas öka med 1600 i åldrarna 6-12 de kommande tio åren. Därför ska kommunen ta beslut om en ny skolstruktur 17 december. Man har backat på några av de tidigare förslagen, men förslaget att Brännlands skola ska gå från F–5-skola till F–3-skola står kvar.

Den 17 december ska Umeå kommun ta beslut om en ny skolstruktur. Bakgrunden är att antalet elever väntas öka kraftigt de kommande åren.

Det första förslaget från utredarna fick kraftig kritik och nu har man backat på en del punkter. Bland annat har man föreslagit att beslut inte ska fattas i december angående skolan i Stöcke, utan att man där ska invänta en ny utredning.

Men förslaget att mellanstadieklasserna på Brännlands skola flyttas till Backens skola ligger fast. Detta har gjort att många boende nu oroar sig över skolans framtid.

– Föräldrar kanske i framtiden väljer att sätta sina barn direkt på någon skola i Umeå eller Sörfors, och då tappar man elevunderlaget, säger Lena Jonsson, ordförande Brännlandsortens intresseförening.

Hon vill hellre se satsningar på skolan i Brännland.

Hör Lena Johansson och hennes uppmaning till beslutsfattarna i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer