”Det är inte lika smutsigt och tungt som det var tidigare”, säger Johannes Ståhl. Foto: SVT

Branschen skriker efter bilmekaniker

Uppdaterad
Publicerad

Det är kris i bilbranschen. I Umeå och Skellefteå man behöver nyanställa ett 40-tal mekaniker men det utbildas alldeles för få.

”Det är för få som är intresserade av bilyrket”, säger verkstadschef Håkan Dahlgren i Skellefteå.

Bristen på bilmekaniker i Umeå och Skellefteå är bekymmersam och utbudet av lämpliga utbildningar är få.

I våras gick det ut en handfull elever från fordons- och transportprogrammet på Liljaskolan i Vännäs, och i Skellefteå på Anderstorpskolan blev bara nio personer färdiga mekaniker för personbilar. Det är långt ifrån branschens behov. De som har börjat utbildningen i år är dessutom betydligt färre än i fjol.

– Det utbildas på tok för lite mekaniker, det är för få som är intresserade av bilyrket, säger Håkan Dahlgren verkstadschef i Skellefteå.

Vill anställa

Håkan Dahlgren vill anställa fler men det är svårt att hitta utbildade personer, och han har en teori varför det kan vara så få sökande till utbildningarna.

– Jag tror att föräldrarna inte låter barnen vara med och laga mekaniska saker när de är små, utan istället för att laga våra saker lämnar vi bort till firmor som lagar cyklar, mopeder, eller bilar, säger Håkan Dahlgren.

Inte lika smutsigt som förr

Johannes Ståhl är lärare på fordonsprogrammet på Anderstorpskolan tycker att det är viktigt att lyfta yrkets status.

– Det är svårt att förklara för våra ungdomar som går i högstadiet och ska välja utbildning vad arbetet går ut på. Det är inte lika smutsigt och tungt som det var tidigare, utan det är mer ett högteknologiskt yrke man söker till, säger Johannes Ståhl.

Bristyrken i Västerbotten

Enligt Arbetsförmedlingens prognos våren 2016 finns störst brist inom följande yrken i Västerbotten.

Mjukvaru- och systemutvecklare

Läkare

Operationssjuksköterskor

Sjuksköterskor inom akutsjukvården

Civilingenjörer, bygg och anläggning

Geriatriksjuksköterskor

Sjuksköterskor (grundutbildade)

Sjuksköterskor, psykiatrisk vård

Kockar

Barnsjuksköterskor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.