Bränslet som blev till strö

Uppdaterad
Publicerad

Förhoppningarna på det snabbväxande energigräset rörflen har varit stora. Men värmeverken föredrar andra bränslen, så nu hamnar gräset i stallet i stället.

Samhället har satsat miljontals kronor på forskning och utveckling av rörflen som energiråvara. Det förnyelsebara och därmed miljövänliga gräset skulle ersätta fossila bränslen som kol och olja i stora värmeanläggningar. Men låga elpriser och överskott på pellets gör rörflen iskallt som bränsle.

Det höga och snabbväxande gräset gör nu nytta som strö i stall och ladugårdar istället.

– Just nu är det ganska många som funderar på att odla rörflen för egen ströproduktion. Så det är där intresset ligger just nu, säger Cecilia Wahlberg Roslund som är nationell projektledare för rörflen på Hushållningssällskapet. 

Håller markerna öppna

I Norrlands inland växer åkermarken igen på många håll. Odlingarna på myrmark är sämst för vanliga grödor, men passar utmärkt för rörflenet, som bäst skördas på våren när gräset är torrt och tjälen ligger kvar och i marken, som bär tunga traktorer.

Bönder kan spara pengar på egen odlat strö samtidigt som landskapen hålls öppna. Det var drivkraften för Bo Lundmark i Glommersträsk när han drog igång sin odling av rörflen för 20 år sedan. Han trodde på rörflen som ett säljbart biobränsle, men från hans brikettfabrik i Glommersträsk hittar numera rörflenskorvarna en annan väg till sina kunder.

– När vi har så svårt att komma ut på energimarknaden med det här så är det ströproduktion som gäller. Det tror vi stenhårt på, säger bonden Bo Lundmark.

Kan utvecklas mer

Men det finns en chans att rörflenet tar sig in på andra marknader i framtiden.

– Får man fram en pyrolysolja av det här så skulle man i framtiden kunna göra drivmedel, värme, el, kemikalier och allt möjligt av rörflen. Det är ju ett spännande scenario, säger Wahlberg Roslund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.