Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jessica Oderstål, vd på Åselehus o bostadskön och om hur kommunen arbetar för att få fram fler hyresrätter. Foto: SVT, Marilén Karlsson

Brist på hyresrätter i Åsele – Från tomma lägenheter till kö på fyra år

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på hyresrätter i Åsele och för första gången på länge måste invånarna stå i bostadskö.

Nu ser kommunen över hur man ska få fram fler hyreslägenheter.

– Det är en jättepositiv utveckling för kommunen, säger Jessica Oderstål vd på Åselehus.

2018 hade Åselehus 17 lediga hyreslägenheter. Nu fyra år senare står ungefär 50-75 personer i bostadskö. Enligt Jessica Oderstål, vd på Åselehus, är snittiden för att bli erbjuden en lägenhet tre månader.

Den ökade efterfrågan tros bero på flera olika saker. En av dem är att äldre säljer sina hus och då vill ha en lägenhet, men det kan också bero på en ökad inflyttning till kommunen.

Fastigheter kan byggas om

Kommunen försöker nu få fram fler hyreslägenheter – bland annat genom att renovera lägenheter som tidigare inte hyrts ut.

– Sedan pågår det diskussioner om att bygga om någon av kommunens fastigheter till lägenheter, säger Andreas From (S), kommunstyrelsens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.