Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommer att hjälpa oss att reglera marknaden” – områdeschefen Camilla Andersson berättar om vad hon tror att det nya avtalet kommer att leda till. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Så blir nya avtalet för stafettläkare – vårdchefen i Skellefteå: ”Kommer hjälpa oss”

Uppdaterad
Publicerad

Snart skärps avtalen för hyrpersonal inom vården. Det innebär att en stafettläkare kan tjäna som mest 66 500 kronor i veckan – när de i vissa fall kunnat få dubbelt så mycket tidigare.

– Vi hoppas det skall hjälpa oss att bemanna upp framförallt primärvården, säger Camilla Andersson som är områdeschef för sjukvården i Skellefteå.

Hyrkostnaderna för till exempel Region Västerbotten skenade ifjol och hamnade på 306 miljoner kronor. Förhoppningen är att det nya nationella hyravtalet ska bromsa det här.

Avtalet börjar gälla från den 1 april och gäller under fyra år.

Regionerna tar nu bort veckolöner på 60 000 kronor för en sjuksköterska och 120 000 kronor för en läkare – som det tidigare gick att få på vissa platser i landet. Istället blir taket 30 700 kronor för en hyrsjuksköterska och 66 500 kronor för en hyrläkare.

Lägre ersättning i Umeå och Holmsund

Landet delas in i tre zoner. Västerbotten ligger både i zon 2 och zon 3. Ersättningen är något lägre i zon 2, där centrala Umeå och Holmsund ingår. Sjukhusen följer samma nivå men här tillkommer tillägg för obekväm arbetstid och helger. Det finns också möjlighet att få reseersättning.

– Problemet med att regionerna tidigare bjöd över varandra försvinner nu. Regionerna hyr för 9 miljarder vårdpersonal varje år i Sverige och vi kan inte betala mer, säger Stefan Petersson som är ansvarig för det nya nationella avtalet.

– Jag tror inte heller att svensk vårdpersonal kommer att åka till Norge för att tjäna bättre. Ersättningarna i Sverige och Norge ligger nu på ungefär samma nivå med det nya nationella avtalet, säger Stefan Petersson.

Vill se fler fasta läkare i Skellefteå

I Skellefteå är två av tre läkare på hälsocentralerna i Skellefteå hyrläkare.

– Vi hoppas det skall hjälpa oss att bemanna upp framförallt primärvården. Vi hoppas att det blir fler fasta läkare, säger Camilla Andersson som är områdeschef för sjukvården i Skellefteå.

Olika lön i olika zoner

Landet delas in i tre zoner: Storstad (zon 1), mindre städer (zon 2), landsbygd (zon 3). Zonerna styr ersättningsnivåerna, där zon 1 har lägst ersättningsnivå och zon 3 högst.

I zon 2 ingår centrala Umeå och Holmsund – övriga länet är zon 3.

Sjuksköterska

Zon 2: 28 640 kronor per vecka.

Zon 3: 30 700 kronor per vecka.

Distriktsläkare

Zon 2: 56 280 kronor per vecka.

Zon 3: 66 500 kronor per vecka.

Källa: Region Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.