Foto: Kollage. Foto: Fredrik Sandberg/TT, SVT.

Brist på parkering oroar butiksägare

Uppdaterad
Publicerad

Gratis parkering väntar kunderna på det nya köpcentret på Söderslätt i Umeå. Dessutom råder det fortfarande brist på parkeringsplatser i centrum – något som skapar en del oro bland butiksägarna.

– Ett stort problem, det är enkelheten. Jag tror att man är beredd att betala för att stå i centrum, men det måste vara enklare. För när Ikea öppnar så kommer man att åka dit, säger Fredrik Nilsson, ägare av Skocentrum i Umeå.

Konkurrensen ökar

Fredrik Nilsson är en butiksägarna i stan som oroas av Umeås ständiga utbyggnad, men bristen på parkeringar centralt. Konkurrensen mellan köpcenter med gratis parkering och bättre tillgänglighet, så som exempelvis blivande Ikano-köpcentret, kan göra centrum till en mindre attraktivt plats för kunderna.

– Händer det inget så tror jag att det kommer att stå många butiker tomma i centrum när Ikea öppnar, och det tror jag inte att någon vill, varken politiker eller någon annan, säger Fredrik Nilsson.

Turistbyrå dementerar

Men att det skulle vara någon större fara för butikerna vill turistguiden Visit Umeå dementera. De menar att det jobbas aktivt med parkeringar och att man tittar på fler alternativa lösningar för just centrumhandeln.

– Jag tror att man ska se det som en möjlighet och på sikt få mycket folk utifrån. Vi jobbar med parkeringsbolagen med parkeringshus, där det första börjar under hösten. Om man vässar sitt koncept, bra service och bra öppettider så finns det alla möjligheter att få bra med besökare till sin butik, säger Tomas Nilsson på Visit Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.