Foto: Patrik Samuelsson, SVT

Brittisk lärarsuccé kan pausas – hör exbritt om brexit

Uppdaterad
Publicerad

Röran kring britternas brexit ställer till det för Skellefteås rekrytering av lärare från England. Den första raggningsrundan i London gav tio lärare – men nu tvekar kommunen om de ska åka dit igen.

De brittiska lärarna har nu jobbat en dryg termin på skolor runt om i Skellefteå. En gång i månaden träffar de kommunen för att ventilera frågor som dykt upp.

– Vi kommer nog informellt att ta upp Brexit på mötet, men jag tror inte de har någon särskild information om det åt oss, säger läraren Selina Viner.

”Utesluter inte att åka”

Eftersom första försöket föll så väl ut är tanken att kommunen under våren ska göra en ny rekryteringsrunda till England.

Men när britterna har så förtvivlat svårt att bestämma sig hur utträdet ur EU egentligen ska gå till är det svårt att veta om resan är värd besväret.

– Vi utesluter inte att åka, men som det är nu måste vi vara ödmjuka inför situationen, säger skolchef Anders Bergström.

Överskott i Kanada

Läraren Scott White som egentligen är kanadensare men även har brittiskt medborgarskap har ett förslag till var skolchefen kan söka lärare istället.

– Kanada har överskott av lärare, och de kulturella skillnaderna är antagligen mindre, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.