Baronese White och hennes make Scott flyttar till Skellefteå för att jobba som lärare. Foto: SVT

De flyttar från England till Skellefteå – för att jobba som lärare

Uppdaterad
Publicerad

I början av året reste Skellefteås skolledning till London och raggade lärare. Kommunen lyckades och nu har de första fem britterna anlänt.

– Vi har varit lärare i många år och tänkte att det här kan bli ett äventyr, säger Baronese White, en av lärarna som ska flytta tillsammans med sin man.

Makarna Baronese och Scott White från Kent i södra England tänker sig en framtid på svenskt högstadium i Skellefteå. De har ett kontrakt på ett år med kommunen. Under besöket i Skellefteå besöker de skolor och letar bostad.

Inom ett par år har de krav på sig att klara språket tillräckligt bra för att kunna plugga till svensk lärarlegitimation. De har redan börjat med en språkapp i mobilen.

– Det kommer att ta ett tag att ställa in öronen till språket. Men det löser sig när vi bor här, säger Baronese Scott.

Tycker att det var värt pengarna

En kvarts miljon kostade resan till London och skolchef Anders Bergström menar att det är värt varenda krona om det går att ordna fler behöriga lärare.

– Det här är bara en del i det vi gör. Det viktigaste vore att få en platsförlagd lärarutbildning till Skellefteå, säger Anders Bergström, skolchef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.