Skellefteå kommun söker nu lärare från ett närliggande land i väst, Storbritannien. Foto: Jonas Ekströmer /Jessica Gow / TT

Åker till London – för att ragga lärare

Publicerad

Lärarbristen gör att skolan i Skellefteå ska försöka locka till sig lärare från England. Om ett par veckor ska representanter för kommunen anordna tre träffar med intresserade under en konferens i London.

Målet är att minst tio lärare från England ska flytta till Skellefteå för att undervisa på högstadiet.

– Det här är helt klart annorlunda än vad vi brukar göra. Men vi hoppas ge dem förutsättningar så att de vill komma hit, säger skolchef Anders Bergström.

Det är i samband med en stor IT-mässa för skolor som kommunen skickar tio personer. Resan kostar 25 000 kronor per person och representanter från Skellefteå har rest dit förut.

Men nu handlar det om en större delegation. Den här gången har de även som mål att rekrytera.

Ska undervisa på engelska

Trots att lärarna som ska lockas till Skellefteå knappast kan svenska tror skolchefen på sin idé.

– Generellt är vi här väldigt duktiga på engelska. Förhoppningen är att vi kan koppla ihop engelsmännen med svenska lärare för att på så sätt kunna undervisa på engelska.

De lärare som eventuellt väljer att komma till Skellefteå ska få ett anställningskontrakt på ett år. De ska även genomgå språkkurser med förhoppningen om att de senare även ska kunna undervisa på svenska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer