Samuel Lundström, verksamhetschef för för- och grundskola i Lycksele kommun.

Sista rekryteringsdagen för räddade byaskolorna

Uppdaterad
Publicerad

I dag är sista ansökningsdagen för lärartjänster till de tidigare nedläggningshotade byaskolorna i Lycksele kommun. Trots att det ännu inte är klart med lärare till höstterminens skolstart har kommunen goda förhoppningar att kunna göra klart med lärare inom kort.

I tisdags blev det klart att Rusksele skola utanför Lycksele, som legat vilande, återöppnas igen till hösten. Det var efter nya skolorganisationen för 2017-2018 klubbades igenom som beslutet togs att en skola med förskoleklass och till och med årskurs två ska bedrivas till nästa läsår.

Men det fattas fortfarande en pusselbit. Än är inte lärarsituationen löst, och generellt gäller brist på både elever och lärare i byarna, medan det i tätorten finns barn, men är svårare med lärare. Idag är sista dagen som man kan ansöka till lärartjänsten.

– Tjänsten är utannonserad och vi har sökande på tjänsten. Jag har gott hopp om att kunna tillsätta den tjänsten till hösten, det är den pusselbiten som fattas just nu, säger Samuel Lundström, verksamhetschef för för- och grundskola i Lycksele kommun.

LÄS MER: Klart: Alla nedläggningshotade byaskolor blir kvar

”Vi gjorde research innan vi annonserade”

Lycksele har fått två sökande på vardera tjänster i Umgransele, Knaften, och Rusksele, så totalt sex stycken har sökt till lärartjänsterna.

– Jag har inte hunnit titta på ansökningarna ännu, men tror att vi har sökande som är intressanta. under nästa vecka väntas det bli helt klart vilka som tillsätts, säger Samuel Lundström som ännu inte kontrollerat om samtliga sökare är behöriga.

– Och det gäller också att de är behöriga lärare till de specifika årskurserna, säger han.

Är det inte sent för rekrytering av lärare nu till höstterminen?

– Jag tror vi har ganska god chans ändå. Vi kan säga att vi gjorde en research innan vi annonserade. Men sedan ser vi naturligtvis gärna fler sökande. Man kan aldrig vara 100 procent säker, men jag är så säker man kan vara, säger Lundström.

Finns det någon risk att skolan stängs igen till hösten på grund av lärarbrist?

– Det tror jag inte, och hoppas definitivt inte det. Vi är väldigt seriösa med detta, men det finns ju alltid en osäkerhet eftersom vi inte har tillsatt tjänsterna. Men jag har en förhoppning att vi ska klara det här, säger Samuel Lundström.

Verksamheten på Kristinebergs skola ska fortsätta, och liksom Umgransele och Knaften där det även där finns förhoppningar att klara lärarfrågan.

– Den fjärde maj är sista ansökningsdagen. Vi har flera sökande som vi kommer ta kontakt med omedelbart. Under nästa vecka hoppas vi det är helt klart med lärare, säger Samuel Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.