Bilden är en genrebild. Foto: Terje Pedersen/TT

Klart: Alla nedläggningshotade byaskolor blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klubbat och klart, samtliga byaskolor i Lycksele kommun räddas.

I maj beslutade utbildningsnämnden i Lycksele att fyra skolor skulle läggas ned, men sedan kom vändningen. Den 11 oktober kunde SVT Nyheter Västerbotten berätta att byaskolorna i Umgransele, Knaften och Kristineberg, som tidigare hotats av nedläggning, blir kvar. I dag, måndag, klubbades det slutgiltiga beslutet vid Lycksele kommuns kommunfullmäktige.

”Måste underlätta samarbete mellan skolorna”

Lars Ohlsson (S) kunde rapportera ett helt enigt i beslut där samtliga röster lades på att behålla skolorna.

– Vi ska fortsätta på den väg vi är. Framöver måste vi underlätta samarbete mellan stadsskolorna och byaskolorna, kanske genom att integrera vissa dagar mellan skolorna, berättar Lars Ohlsson.

Räddningen innebär att skolorna kommer att vara kvar till åtminstone läsåret 2020/2021, då en ny bedömning kommer att göras. Beslutet innefattar att minsta elevantalet ska vara nio elever i årskurs 1-6. Detta är en miniminivå som ska gälla över tid, om det är färre elever ett läsår, kan det vägas upp av ett större elevantal året därpå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.