Foto: Privat

Skrev budskap på isen för att rädda skola

Uppdaterad
Publicerad

I början av februari kom beskedet att Gummarksskolan utanför Skellefteå är nedläggningshotat. Men bybor och föräldrar till eleverna på skolan gör allt för att få ha kvar byskolan. I helgen samlades 30 skoteråkare och körde upp ett budskap till politikerna på isen. Det dokumenterades och resulterade i en film.

– Vi som har barn i skolan måste engagera oss och visa att vi finns. Det vi vill säga med filmen är att politikerna måste våga tro på byarna. Målet är att vara 80.000 invånare i kommunen år 2030 och då behöver man byarna med sina skolor och de människor som lever i byarna, säger Markus Wiklund, skaparen av filmen.

Många bybor engagerade

På filmen syns hur ett tjugotal skoterförare – bybor och föräldrar till elever på skolan – kör efter varandra och skapar ett stort budskap. ”80.000” skrivs på isen och i bakgrunden hör man hur Markus och hans sambo sjunger och spelaren en låt om Gummarksskolan. Budskapet är uppenbart.

Gummarksskolans framtid

– Med den här filmen vill vi visa hur enkelt vi kan sprida budskap och kunskap. Att vi tillsammans med kommunen kan lösa saker och ting, säger Mikael Wiklund.

Skolan hotas med nedläggning på grund av lärarbrist. För att kunna fortsätta driva skolverksamheten i Gummark krävs det att fem lärare och en specialpedagog söker sig dit.

– Det känns som att vårt engagemang har gett resultat och det här verkar gå i lås, säger Markus Wiklund.

”Tror att vi får fira nästa vecka”

Med en vecka kvar av ansökningstiden på de utannonserade tjänsterna har sju ansökningar kommit in, men av dem är endast två legitimerade lärare. Trots det är Markus Wiklund optimistisk.

– Vi vill att folk fortsätter att söka, men jag tror att det här kommer att gå vägen. Beslutet fattas på måndag och jag tror att vi lagom till barnens sportlov nästa vecka får fira att skolan blir kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gummarksskolans framtid

Mer i ämnet