Så här såg det ut på manifestationen på Gummarksskolan den 13 februari för att rädda skolverksamheten. Foto: Markus Wiklund

Få lärare som sökt till Gummarksskolan

Uppdaterad
Publicerad

Med en vecka kvar av ansökningstiden på de utannonserade tjänsterna på Gummarksskolan i Skellefteå är det bara sju personer som skickat in sin ansökan. Av dessa är det bara två som är legitimerade lärare.

– Vi hade hoppats på fler, säger Pernilla Granström, rektor på Gummarksskolan.

På grund av lärarbrist hotas Gummarksskolan i Skellefteå av nedläggning. Det skulle innebära att eleverna, som nu går på skolan i Ragvaldsträsk, tvingas flytta till Sunnanåskolan inför höstterminen och skulle innebära att många av barnen skulle få en betydligt längre resväg. Nu söks fem lärare och en specialpedagog för att kunna behålla skolans verksamhet.  

– Vi vill ha en långsiktig lösning av lärarsituationen på Gummarksskolan. Därför söker vi i första hand behöriga lärare som vi kan tillsvidareanställa. Att det hittills varit så få sökande kan bero på att vi är mitt inne i en skoltermin nu, men vi håller hoppet vid liv. Det är ju många som väntar till sista dagen innan de skickar in sin ansökan, säger Pernilla Granström.

Gummarksskolans framtid

Läs också: Facket varnar: Fler småskolor kan försvinna

Söker med ljud och lykta efter behöriga lärare

Även Anna-Carin Östman, områdeschef på skol- och kulturkontoret i Skellefteå kommun, strävar efter att bygga en hållbar lösning för eleverna. 

– Det är viktigt för barnen att få ha samma lärare under lång tid. Det är varken bra för barnen eller medarbetarna med många lärarbyten, därför satsar vi långsiktigt genom att söka behöriga lärare som också ska vilja stanna länge på skolan.

Nu avvaktar de till den 6 mars med att ta ställning för hur utfallet ska bli för Gummarksskolan, men hoppas på fler ansökningar, särskilt från behöriga lärare innan dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gummarksskolans framtid

Mer i ämnet