Butiksföreträdaren Martin Robertsson trivs bra i fabriken som nu läggs ned. Foto: SVT

Brödfabriken i Hökmark läggs ner – ”50-årig epok går i graven”

Publicerad

En 50-årig epok går i graven när den finska livsmedelskoncernen Fazer stänger fabriken i Hökmark. Bageriet är en av de största privata arbetsplatserna i Lövångersbygden.

 - Nu tömmer vi silorna på mjöl. Men här inne i brödbutiken säljer vi fortfarande en del sorter, säger föreståndaren Martin Robertssson.

Fabrikens grannar har blivit vana att köpa sekunda bröd till rätt kurs.

– Förstår inte varför Fazer lägger ner, säger stamkunden Anund Lindholm från Hökmark.

Yrkesskolan gjordes om till bageri

Anunds mamma var en av de kunniga kvinnor som fick jobb i slutet på 1960-talet, när byns yrkesskola gjordes om till bageri. Då kavlades degen ut för hand. Lönsamheten var svag.

Det blev bättre snurr när entreprenören Paul Hall köpte bolaget av Lövångers kommuns industrihusbolag 1974. Han började med mjukt matbröd som bakades ut med maskin och gräddades i ugnar på löpande band. Produktionen mångdubblades. Varianter av Lövångerbröd såldes i butiker över hela Norrland.

Som mest jobbade 85 personer i fabriken

När de stora livsmedelskedjorna krävde rikstäckande distribution valde Paul Hall att sälja företaget. Fazer tog över 2002 och efter en större utbyggnad  jobbade som mest 85 personer i fabriken. Vid beskedet om nedläggning i våras fanns ett 60-tal anställda, idag finns 30 kvar.

Fazer har sagt nej till alla förslag att rädda bageriet. Nu flyttas produktionsutrustningen till bolagets fabrik i Umeå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer