Evy Andersson, ordförande i föreningen Lövångersbygdens Utveckling. Foto: SVT

”Ett dråpslag för bygden”

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagens besked att Fazer planerar att lägga ner ner sitt bageri i Lövånger där 60 anställda nu får gå har kommit som en chock för det lilla samhället.

– Jag förstår inte, säger Evy Andersson, ordförande i föreningen Lövångerbygdens Utveckling.

Evy Andersson, ordförande i föreningen Lövångerbygdens Utveckling blev chockad när hon nåddes av beskedet att Fazers bageri i Lövånger väntas lägga ner.

– Det är fruktansvärt. Rent otroligt hemskt. Jag trodde det skulle vara kvar, men nu lägger de ner. Det är nästan så man inte fattar inte det än, säger hon.

Bageriet i Lövånger

Näst största företaget i bygden

Hela Lövångers socken, som ligger i Skellefteå kommun, består av drygt 2.000 invånare, vilket gör dagens besked extra tufft för den lilla bygden. Det menar Evy Andersson.

– Det är ett dråpslag, säger hon.

Av de största privata företagen i Lövånger har elföretaget LEAB ungefär 125 anställda medan Lövånger Bygg har ungefär hälften så många anställda som Fazer. Det gör Fazerbageriet till samhällets näst största privata företag.

Är en eventuell nedläggning väntad?

– Nej, jag har inte tänkt tanken ens eftersom de investerat ganska nyligen. Många har pendlat, men nu kommer folk kanske kommer flytta härifrån.

Hur känner man för att man centraliserar verksamheten till en storstad istället?

– Jag förstår inte! Jag förstår inte varför allt ska till stan. I Umeå måste det vara svårare att etablera nya unga familjer i en stad med så få bostäder, säger hon.

”Ungdomarna har fått sommarjobb”

Efter att Lövånger den senaste tiden haft en positiv invånarkurva väntas nedläggningen bromsa de uppåtpekande siffrorna.

– Det har varit så roligt att vi ökat vårt invånarantal. Det kommer ju naturligtvis att bli en förskjutning, även om många pendlat. Men bygdens ungdomar fått sommarjobb där, och bageriet har varit en utbildningsplats i arbetslivet för många. Det här är jättetråkigt, säger Evy Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bageriet i Lövånger

Mer i ämnet